Agenda
Elke tweede woensdag van de maand is de gebruikelijke werkmiddag, toegankelijk voor alle leden. Deze vinden plaats in onze werkruimte in het Baekerhoes, van 13:00 tot 17:00 uur
BIDPRENTJES
Bidprentjes of gedachtenisprentjes van personen die hebben gewoond of overleden zijn in Maasbracht of Brachterbeek worden door onze heemkundevereniging verzameld. Het gebruik van gedachtenisprentjes, in de volksmond ook doodsprentjes genoemd, is specifiek katholiek en vond zijn oorsprong in Nederland. De oudste beschreven bidprentjes dateren uit circa 1650. Deze prentjes werden uitgereikt tijdens de uitvaartmis. Iedereen die voor het ‘offeren’ (collecte) naar voren kwam, waar twee of drie open koperen schalen op de communiebank stonden, ontving een bidprentje.
De teksten van de bidprentjes werden tot in de jaren ’70 van de 20ste eeuw dikwijls verzorgd door de kosters uit Maasbracht en Brachterbeek. Op de oudere bidprentjes was dat meestal beperkt tot een serie toepasselijke aanhalingen uit de bijbel of de geschriften van de kerkvaders. Een bidprentje kan eveneens een herinnering aan andere speciale gebeurtenissen zijn zoals doopsel, eerste communie, vormsel, huwelijk en priesterschap. Behalve de religieuze afbeelding, staat op voor- of achterzijde meestal ook een gebied. Indien het wordt uitgegeven naar aanleiding van een overlijden worden de naam, titel, geboorte- en sterfdag van de overledene vermeld
In het verleden werd op dit soort bidprentjes meestal een heilige in zwart-wit - maar vaak ook in kleur - afgebeeld. Nu is het een kruisje of een foto dikwijls van de overledene zelf. Een veel voorkomend formaat voor bidprentjes was het A7-formaat, een formaat dat hiervoor zeer lang de standaard was. De oudste bidprentjes hebben enkel een voor -en achterzijde . Later werd een dubbelgevouwen A6- formaat gebruikt, waarbij de afbeelding aan de buitenkant stond en de gebedstekst binnenin. Tegenwoordig wordt echter meer en meer gebruikgemaakt van een vierkant formaat (bv 10 cm x 10 cm)
Bidprentjes werden vroeger in een kerkboek gestoken zodat men tijdens een Mis al bladerend deze personen in herinnering kon roepen Hierdoor komt het dat deze bidprentjes langer bewaard werden dan rouwbrieven. Ze zijn daarom een goede startbasis bij het opstellen van een stamboom, echter de informatie moet met enige omzichtigheid gebruikt worden omdat er al eens fouten of onnauwkeurigheden (bv. In de naam van een persoon) voorkomen.
Historisch belang.
Als vereniging vinden wij het belangrijk om de historie van Maasbracht, Brachterbeek te behouden voor het nageslacht. Sinds het midden van de 19de eeuw zorgt de uitvinding van de fotografie ervoor, dat geïnteresseerden ook visueel aan hun trekken komen.
Elke tweede woensdag van de maand zitten bestuursleden en vrijwilligers van 13 tot 15 uur voor u klaar om informatie te geven over gedachtenisprentjes en uw vragen te beantwoorden. Tevens hebt u dan gelegenheid om gedachtenisprentjes in te leveren. Plaats van handeling is het Baekerhoes, Kerkstraat 1, Maasbracht
FOTO -FILM
Als heemkundevereniging Maasbracht in Beelden vinden wij het belangrijk om de historie van Maasbracht, Brachterbeek en de scheepvaart te behouden voor het nageslacht. Sinds het midden van de 19de eeuw zorgt de uitvinding van de fotografie ervoor dat geïnteresseerden ook visueel aan hun trekken komen.
Hebt u ergens nog foto’s liggen die van cultuurhistorisch belang zijn voor Maasbracht, Brachterbeek of de scheepvaart? Wij willen ze niet hebben, maar graag inscannen en opnemen in onze beeldbank. Uiteraard vermelden we (indien bekend) de bron, en zoeken we naar het verhaal achter de foto. De collectie die de heemkundevereniging bezit, is verkregen door eigen vervaardiging en schenkingen van particulieren of instellingen en wordt met de grootst mogelijke zorg straks gedigitaliseerd, beschreven en gepresenteerd. Heemkundevereniging Maasbracht in Beelden Maasbracht heeft in redelijkheid getracht alle maatregelen te treffen om geen inbreuk te doen op het auteurs- of beeldrecht van individuele fotografen, bedrijven of instellingen en bestaande rechten te respecteren. Als wij abusievelijk het auteursrecht of andere rechten heeft geschonden, wordt u verzocht ons te informeren. Het getoonde beeldmateriaal mag zonder toestemming worden.
Elke tweede woensdag van de maand zitten bestuursleden en vrijwilligers van 13 tot 15 uur voor u klaar in het Baekerhoes, Kerkstraat 1. Zij geven antwoorden op uw vragen , u krijgt desgewenst informatie over fotografie en film. U kunt oom uw foto’s laten scannen en laten opnemen in onze beeldbank.
Programma
SEPTEMBER
02 tot 24 Raboclubsupport, ondersteuning van onze vereniging
11 13-17 u Werkmiddag gemeenschapshuis Baekerhoes, Kerkstraat 1.
11 19.30 u Lezing door Frits Schoonbrood (Schinnen):
bokkenrijders binnen de landen van Overmaas. Legende, mythe of werkelijkheid, gemeenschapshuis Baekerhoes.
28 10 u Fietstocht langs culturele monumenten in Maasbracht
en Brachterbeek. Start: Baekerhoes
OKTOBER
09 13-17 u Werkmiddag ,gemeenschapshuis Baekerhoes
09 19.30 u Fotoavond, gemeenschapshuis Brachterbeek
NOVEMBER
13 13-17 u Werkmiddag, gemeenschapshuis Baekerhoes
13 19.30 u Lezing door Jos Henckens: handel en scheepvaart op de Maas als kloppende levensader in de regio Limburg. Maas Binnenvaartmuseum, Havenstraat 12
29 19.30 u Filmavond: reünie Jongenskoor 1960, gemeenschapshuis De Spil , Suikerdoossingel 55-59, Maasbracht.
DECEMBER
08 19 u Lichtjesavond , Begraafplaats Baekerhoes
11 13-17 u Werkmiddag gemeenschapshuis Baekerhoes
11 19.30 u Varia-avond . Leden vertellen over hun passie, hobby of wat hem/haar bezig houdt: gemeenschapshuis Baekerhoes (Alleen voor leden)
20 14 u Project: 80 jaar vrijheid, daar komen de bevrijders: vredeswens, Markt Maasbracht
21 Nieuwsbrief
28 11 u Project :80 jaar vrijheid, daar komen de bevrijders: kranslegging monument Gerard Mestrom, Maasbracht